BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
4:08, Четвъртък
25 Април 2024г.

EXOOO -> Свободно времеОтговори по темата

Статистика на запознаствата в ИНТЕРНЕТ!!!

Rozichka|жена|25-35|N/A|sofia
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Май 09, 2006 8:16 am

Статистика на запознаствата в ИНТЕРНЕТ!!!

ПЪРВОНАЧАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ©PSYCHOLOGY-BG ЗА КОМУНИКАЦИЯТА В ИНТЕРНЕТ

Георги Динчев

В статията ще представим общо шест диаграми, които представляват графично изображение на получените резултати от нашата анкета, публикувана в началото на месец юли, 2001 г. Диаграмите представят само отделни въпроси от цялото изследване и не включват подробен научен анализ, който ще бъде обект на следваща статия.

Изследването продължава и в този момент, ако искате можете да участвате в него сега. Ако желаете можете да напишете Вашето мнение за публикуваните резултати на нашия форум.Изследването беше проведено в периода юли - октомври 2001 година и включва резултатите от 184 изследвани лица. То беше проведено с основната цел да диференцира основните профили на различните методи за комуникация в интернет-среда. За тази цел ние разграничихме четирите основни метода: програми от типа на ICQ, програми от типа на IRC, e-mail и дискусионните форуми.
Първо ще покажем обобщените резултати за най-използвания метод, който потребителите предпочитат. На стълбовата диаграма 1 се вижда предпочитаемостта на отделните методи за комуникация в интернет-среда сред анкетираните интернет-потребители в проведеното от нас изследване:

Вижда се, че най-разпространеният начин за комуникиране в Интернет-среда е електронната поща, следван от ICQ и IRC и едва най-накрая са дискусионните форуми. Можем да отбележим като важна тенденция, която се проявява още при съпоставянето на популярността на различните софтуерни решения за комуникация в интернет-среда, по-голяма използваемост на електронната поща и ICQ в сравнение с останалите методи.

***

Интересни резултати представя следващата две диаграми, които изследват зависимостта между възрастта и интереса към общуването в Интернет, сравнена по полове:

Диаграмата показва в процентно съотношение интернет-комуникацията на мъжете и жените в Интернет по възраст. Вижда се, че разпределението на общуващите в интернет-среда мъже е най-голямо във възрастовата група 19-35 години - 61 % от популацията, а при жените - в съответната възрастова група процентът е по-малък - 41 %. По-малкият процент жени във възрастовата група 19-35 години, заинтересувани от интернет-комуникацията, се компенсира с повишения интерес в предходната възрастова група - до 18 години.

***

Съществена разлика между мъжете и жените при интернет-комуникацията се забелязва при техния предпочитан начин за избор на виртуален партньор. Следващата диаграма показва предпочитанията на двата пола при избора на виртуален партньор за интернет-комуникация:

Процентното разпределение на предпочитаните критерии при избор на виртуален партньор ясно изразява разликите между оценките на двата пола на емоционалните и когнитивни предпоставки за изграждане на комуникативна връзка в интернет-среда. Общо за двата пола, най-предпочитаният начин за избиране на виртуални партньори е по категория интереси - 42, 7% и по пол 26, 5 %. По-малък е процентът на избиране на партньори по Nick и професия - 16, 2 % и 14, 57 %. Жените предпочитат да избират виртуалния си партньор по интереси - 50 % от анкетираните жени дават този отговор, а мъжете по пол 33 %. Изборът на партньор по име и професия е приблизително еднакъв. Според нас, тези резултати подкрепят нашата теза за "паралелно подобие" на процесите на междуличностно взаимодействие в интернет-среда с традиционните такива, повтаряйки разликите в емоционалните и когнитивните оценки на двата пола.

***

Следващата кръгова диаграма показва предпочитания начин за комуникация в интернет-среда с реален приятел:

На диаграмата е отразен предпочитаният начин за общуване с реален приятел в интернет-среда между анкетираните, сравнен по полове. Общо за двата пола най-предпочитаният начин за общуване с реален приятел в Интернет е чрез e-mail - 40,7%, след това с ICQ - 32,7%, следвано от IRC - 15%. Най-слабо използваният метод за общуване е форумът - 8, 9%.
Както мъжете, така и жените предпочитат да общуват с приятели чрез e-mail. Най-слабо е общуването с форум. Мъжете предпочитат да общуват с приятели чрез e-mail 52, 6% и ICQ - 35 %, при жените процентът на общуващите чрез e-mail и ICQ съответно е - 41, 7 % и 32 %, което е по-малко отколкото при мъжете. Това е за сметка на общуването им с IRC - 18, 7 % (при мъжете 10 %) и на форум 8, 9 % (при мъжете 2, 64%). Тези резултати показват отново характерното явлвние за по-голяма предпочитаемост на електронната поща, което се видя и от предишната диаграма.

***

Следващата сълбова диаграма показва дали участниците в анкетата познават реално хората, с които общуват чрез четирите различни методи за комуникация в интернет-среда. Диаграмата показва процентно познаваемостта от реалността на комуникативния партньор при различните методи за комуникация в интернет-среда:

Стълбовете на тази диаграма изразяват в проценти колко от анкетираните лица познават реално своя партньор в комуникативния процес при различните методи. Според нас, тези резултати показват именно тенденцията към профилиране на различните софтуерни програми за общуване в Интернет, която изразихме по-горе, но този път съобразно познаването на отсрещния партньор. Отново се вижда, че електронната поща и програмите от типа на ICQ в най-голям процент предполагат интернет-комуникация с реален приятел и в този смисъл се считат за най-надеждни от интернет-потребителите, ако приемем, че за тях комуникацията в интернет-среда посредством тези методи е продължение, "виртуално надграждане" на традиционното междуличностно общуване.

***

Още по-интересни резултати, свързани с профилацията на различните методи за комуникация в интернет-среда, се представят в последната диаграма, която ще разгледаме. Следващата диаграма се опитва да изрази "виртуалната идентичност" на интернет-потребителите, специфичните характеристики, с които се различават различните псевдоними (или т. нар. nick-ове) на участниците в процеса на интернет-комуникация при различните методи. Различните стълбове на диаграмата изразяват процентното съотношение между използването на постоянни псевдоними (постоянен nick, който се явява като постоянна алтерантивна идентичност на интернет-потребителя, чрез който е познат в киберпространството) и променящи се псевдоними, които се изменят от потребителите при различните случаи:

Общото впечатление от представената диаграма е свързано с процентно по-големия дял на използваните постоянни псевдоними в Интернет - интересен феномен, нуждаещ се от по-обстоен анализ, който за съжаление не е свързан с темата на нашето изследване. Това, на което ние отново ще обърнем внимание, е свързано с профилирането на различните методи за комуникация в интернет-среда, съобразно изградената от тях постоянна виртуална идентичност на участниците в комуникативния процес. Вижда се, че най-голям процент от участниците в анкетата използват постоянни псевдоними при електронната поща и програмите от типа на ICQ - съответно 82, 7 % и 72,4 %, т.е. отнова е изразена тенденцията тези два метода да се възприемат от интернет-потребителите като най-"задължаващи"Rozichka|жена|25-35|N/A|sofia
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Май 09, 2006 8:33 am

За съжаление диаграмите не излизат тук, а е интересно да се види.
Може да видите цялата статия на адрес"
http://www.psychology-bg.com/texts/CMC.htmRozichka|жена|25-35|N/A|sofia
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Май 09, 2006 9:51 am

А и ... ако някой може да разкаже Wink ще ми е интересно вие какво мислите за запознанствата в ИНТЕРНЕТ?!AlexG|жена|25-35|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Май 09, 2006 9:54 am

Abe az ne sam mnogo za zapoznnstvata v neta - ikoga neznae6 skoi pi6e6e - imam predvid ako iska6 da prerasne v ne6to pove4e.Ina4e lo6o v 4ata niama Very Happyjust_me|жена|18-25|несемейна|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Май 09, 2006 9:24 pm

4esno kazano sum i ZA i PROTIV . za sum ako vsi4ko si ostane na nivo net. da ne go prenasq6 v realniq jivot za6toto e malko riskovano,poneje nikoga ne se znae koi naistina e otsre6ta. a puk ot druga strana dosta poznati imam koito imat prekrasni vruzki zapo4nali v net-a i prerasnali v realniq jivot Smile az su6to sum imala takava vruzka i iskam da vi kaja 4e vsi4ko be6e super qko , oba4e se naloji da prikliu4i po drugi pri4ini , no imahme vruzka i v realniq jivot taka 4e naistina be6e super Smile)) kakto i da e vse o6te e boleznena tema za mene ,i ne mi se govori za tova:))) abe neznam zaslujava si 4ovek da opita , no puk i navun te 4akat adski mnogo novi hora i zapoznanstva i ne si struva da se ograni4ava 4ovek samo s net-a ....jivota e navun, ne pred pc-to:)Rozichka|жена|25-35|N/A|sofia
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Май 10, 2006 9:04 pm

И аз съм чувала за хора, които са се запознавали в НЕТ, срещнали са се и ... са се оженили дори...
Но лично аз съм предубедена...
Някак си предпочитам срещите на живо. Така може да видиш човека, като външност, като жестове, като излъчване, парфюм... Интуицията ти се задейства и тялото ти ти изпраща сигнали - ДА, СТАВА или НЕ, ЗАБРАВИ!!!BG|мъж|18-25|несемеен|Кърджали/Бургас
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Май 10, 2006 10:56 pm

Ами не знам какво повече да кажа по въпроса, освен това, че в интернет си намерих женичката Smile Обичам те пиле.лошата|Жена|18-25|N/A|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Май 10, 2006 11:07 pm

Я да отчним, не че се запознахме в нета. ПО-точно се познаваме от много години преди това даже сме били в една компания(не сме били много на ти де) като деца, не че сега не сме деца ама Laughing и бяхме загубили контакт и всеки се бе променил и пораснал и изградил нови контакти, и така след бая години се засякахме в нета и почнахме да си пишем и накрая се оказа че се знаем.... и така стана всичко......Сега сме заедно от година и нещо и се обичаме!
Миличко и аз те обичам много Razz
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia