BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
4:42, Четвъртък
25 Април 2024г.

EXOOO -> Деца/РодителиОтговори по темата

Какво става с децата на България?

retrodoll|жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Окт 04, 2006 3:29 pm

Какво става с децата на България?

Като дете четях партизански и шпионски книги, гледах партизански и шпионски филми, филми за войната, филми за вечната битка между доброто и злото. Там имаше насилие. И то не малко. За да оцениш и осмислиш доброто, първо трябва да видиш злото.
Като дете не тръгнах да убивам, да насилвам, да крада, да измъчвам другите. Играехме на партизани и фашисти, на шпиони и детективи, на стражари и апаши. Но знаехме, че е само игра. И не минавахме границата на фантазията. Не я смесвахме с реалността.
В Пловдив две момичета убиха приятелката си. Оправданието, което е удобно в момента на нашето общество и което охотно се тиражира навсякъде е - децата станаха такива, защото гледат много филми, а там има насилие. Да, това е една от причините, но далеч не основната. Отново заравяме глави в пясъка и търсим кой ни е виновен.
При нас такива ценности и задръжки просто няма. Или просто толкова са се променили, че са добили застрашаващо уродлив вид.
Преди време сигнализирахме - в "Меден рудник"(това е квартал на гр. Бургас) има Дърво на обесените котки. Там малчугани се забавляваха, като разпъваха животните на кръст с пирони или ги овесваха с главата надолу. Родителите им ги гледаха от терасите. А други изобщо не знаеха какво правят потомците им. Пак там бащи гордо водеха синовете си на незаконни боеве с кучета. Пак там стопани на кучета ги насъскваха срещу вързано на десетметрово въже коте и чийто любимец пръв сгризе врата на котето, получаваше парите от залозите. Какво виждат и чуват децата вкъщи?
Разговорите в едно семейство не започват вече с думите "Как мина деня ти, миличко, имаш ли нужда от нещо?" Детето се прибира, а родителите са навъсени. Говори се за пари, пари и пак пари, за оня мошеник,
сия у нас. Първа новина -някой се срещнал с някой си - няма как. Втори супер новина - застрелян е, взривен е, отвлечен е, размазан на парчета и още от сорта е поредният българин. Следват подробности, че е криминално проявен, а след това картина - с колкото кървави подробности - толкова по-добре. Трета новина т съдът днес пусна под гаранция обвинените за убийството на - изреждат се жертви от миналата седмица или
миналия месец. Обвиняемите имат над десет висящи дела, но техните адвокати доказаха пред съда, че няма да се укрият и няма да попречат на следствието.
Каквото и да направиш, ти се разминава. Извисили сме до нивото на национални герои мутрите, бандитите, убийците. Ако имената на политиците се споменават средно по два пъти на вечер в емисиите, то на престъпниците постоянно. Кумири на някои медии не са министрите, не са депутатите, не са учените, писателите, поетите, не са хора, правещи нещо за България, а другите, рушащи .всичко ценно в България и
нас самите също. Герои са Барона, Тиквата, Мучото, Самбата, Ушите, Дървения, Колта, Острия, Тъпия, Мутрата, Зъба и кой ли не още.
Пластовете се разместват не точно от нас. Това пък го диктува интересът на аудиторията. Доказано е от години, че голям процент от хората посягат към вестник или се спират на предаване, в което мирише на кръв и сперма, има убийства, трагични погребения,
опечалени вдовици, разплакани дечица, .актьори или певци, обърнали резбата, обхванати от фатална любов, тайни наркомани, педофили /ако може описано с подробности/ и всичко перверзно, което може да ти мине през ума. Тези вестници стоят небрежно захвърлени у дома. Всеки подражава на героите на нашето време.
И като говорим за "културата" - предавания, вестници, списания, музика, стигаме и до игрите. Знаят ли родителите на какво играят децата им, когато поискат левче за компютърния клуб? И в най-невинната игра за най-малките героят стреля, убива, бори се с препятствия но с оръжие в ръка за да победи.
Подобрените версии и анимационните игри са изпипани до такива подробности, че когато детето стреля "врагът" пада повален на земята. Колкото повече изстрели или удари се нанасят, толкова повече кръв и мозък се разпльосват на екрана. При бомба, летят части от крайници, отрязани глави, падат черва от корема, всичко така добре анимирано, че прилича на истинско. Б, като цял ден ей убивал и си гледал кръв на компютъра, колко му е да премесиш фантазиите с действителността?
Как се обличат?
Всеки вижда как се обличат днешните момичета. Още в шести клас те слагат руж, фон дьо тен, червило, боядисват си косите, обличат предизвикателни тоалети, оголват коремчета, изпъчват гърди, качват се на високи токове. Явно само родителите им не виждат. Или се правят, че не забелязват. Изпищяват едва тогава, когато милото им детенце се окаже изнасилено, бременно или открият, че някой го е вербувал за проститутка. И отново винят учителите, вместо себе си.
Момчетата се кипрят с кожени якета, въоръжават се с остри ножове, някои дори с пистолети и така ходят на училище. В джобчетата вместо семки и бонбонки, дрънкат хапчета екстази. Или цигари марихуана. Или патрончета твърд алкохол.
Надали точно Холивуд ни е виновен.
Миньор е моят татко, миньор ще стана аз - гласеше едно детски стихотворение. По тази логика, сега, когато една немалка част от населението се занимава с рекет, кражби, измами и престъпления от всякакъв вид - дори убийства , какво очакваме от децата си? Да стоят на пейка в парка с томче стихове и да мечтаят? Напротив. Искат да станат като мама и татко.
Когато останалата част от населението мисли как
да свърже двата края и по цял ден превива гръб я извън града, я в чужбина, малчуганите са на самотек. От тях пък какво да очакваме, освен отчаяно да се стремят да подражават на богатите си съученици, за да се докажат? С цената на всичко. Дори на престъпление.
Вината носят всички по равно. Родителите, разменената ценностна система в училището, където вече не по-умният, а по-силният и по-богатият побеждава, държавните люде, които от 14 години са забравили, че освен електорат в страната има и деца. А тези пък деца, трябва да имат бъдеще.BG|мъж|18-25|несемеен|Кърджали/Бургас
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Чет Окт 05, 2006 10:40 pm

Прочетох половината от темата и не исках да продължа да чета до края. От сигурно 6-7 години играя игри с насилие, гледам филми с насилие, попадал съм в много ситуаций с насилие (сега съм на 20). До сега не съм влизал в затвора, не съм наркоман или неуловон престъпник. Не мисля, че всичкото това насилие идва от тези фактори. Миналия ден гледах часът на Милен Цветков. Там ставаше дума точно за това. Как децата пушили в тоалетните, псували, биели се... Всичко това съм го правил и аз. В момента уча, работя, родителите ми са доволни от мен. Май всичко опира до възпитание. Но сега се замислям, дали не е и до някаква степен късмет. Защото ако имах перфектно възпитание, просто нямаше да съм правил всички тези простотий като малък. Но това е детството в днешно време. Сега като минавам покрай училищата и виждам как от всеки втори ученик мога да си купя наркотици, които даже и не съм чувал и се радвам, че не съм а тяхната възраст. Но наистина според мен на главно място стои възпитанието. Аз сега като се замисля, един ден дай Боже, като си имам дете, как да го опаза? Трябва да го пратя на училище, там получава "образование", марихуана, цигари и какво ли още не. ако не го пратя...няма как. Просто не знам. Дали е възпитание, дали късмет. Надявам се наистина да е до възпитание.guess|жена|25-35|семейна|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 1:05 am

тия работи т.е. престъпления и други са ставали и преди просто вси4ко е било по-покрито...(за жалост вси4ко се развива много бързо,живота е на макс,информация отвсякъде залива,но не може да държи6 отговорни медии,интернет,игри и т.н. за това,4е децата извър6ват престъпления и т.н.,според мен това идва от нехайството на родителите и и нямане на време,за да се занимават с тях или запълват времето им с нещо полезно,ако те гледат филм на ужасите който ги афектира кой е виновен?режисьора или родителското тяло позволило им да гледат филма???Както ло6ия пи4 каза тия работи са се правили и пред,бягане от 4асове,пу6ене в кенефите,тормозене на котки и ку4ета дори,както и проблемите на семействата свързани с пари или други...не може да се търси вината в никой друг освен в родителите които възпитават децата си,нито даскалита са им виновни,нито телевизията,нито медиите.eva_gogova|жена|25-35|семейна|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 1:44 pm

Защо да е само в БГ

за мен нещата са комплексни. родителите, гените, медиите, училището, музикалните групи, наркотиците, алкохола, цигарите, интернет... и не е само в България така. и в чужбина се случват такива гадости, деца се гаврят с животни, деца се гаврят с деца. това си е проблем в целия свят.
за жалост ние не живеем в много естествена среда. около нас 4 стени, върволици автомобили, шумове от най-различен вид, екрани. колко души имат възможност да бъдат сред природата и за колко време? като се замисля каква част от времето си прекарвам, втренчена в екрани, направо ми иде да забегна в гората. та това са около 10 часа на ден! и после защо сме били като зомбита, и ние и децата ни.Valq_94|жена|до 18|несемейна|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Съб Мар 22, 2008 8:48 pm

Защо винаги децата не стават?

Страхотни са си децата в Б-я, родителите не стават!Sw3e7ka|жена|18-25|undefined|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Съб Мар 22, 2008 9:25 pm

Valq_94

Не съм много съгласна с това "Страхотни са си децата,родителите не стават" ... Вярно,че всичко тръгва от разюзденото възпитание на някой и от недостатъчния контрол,но все пак и тези игри с убийства "CS",тези трилърчета по BTW,NOVA TV ...ии каде ли още не също са важен фактор за поведението им.Другото,което е ... самото дете би трябвало да има съзнание какво прави... трябва да мисли и предценява. Давам пример с мен- Родителите ми винаги са ме възпитавали по много интересен начин... Даваха ми да правя каквото искам,да ходя където искам,с когото искам.Повярвайте,сигурно съм минала през най-големите дупки на Габрово и сама разбрах,че не ми е там мястото и сама се отказах...
Както му се вика Дойде ми ъкъла в главата...

Та,да се върнем на темата за родителите-Да,имат вина и то голяма за поведението на децата си ... Все пак дървото се изправя,дорде е младо! Ама какво да спираш Телевизора на вечеря,когато дъшеря ти или сина ти седне на масата,или да спираш радиото в колата за да не слуша поредната емислия новини?
Вина има и държавата ни ...aditu|??|18-25|N/A|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Мар 23, 2008 12:09 am

"Страхотни са си децата в Б-я, родителите не стават!"

Нито децата, нито родителите "стават" Wink Laughing

Иначе има различни хора. Относително е. "Вината", както казва Sw3e7ka е на много други неща също. НО има си някои вложени по дифоут неща. Има генотип, който е генетичната инфо, от родителите, другото е влиянието на средата. Когато факторът на средата престане да действа, признаците също изчезват. Не са само родители. Не е и само "държава". Комплексно и сложно е. Но не са и игрите и филмите фактор /изцяло/.

А кое предизвиква агресията? - Хората!!! "Адът - това са другите" Laughing

Но ТИ в един момент трябва да осъзнаеш кой си SmileValq_94|жена|до 18|несемейна|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 1:52 am

компютърните игри, телевизията и т.н. са извинение на лошите родители: "ама ние уж много добре го възпитахме, то играта CS е виновна! Айде да я забраним!"
А държавата какво общо има? Или това просто всеки път хората го казват просто ей тъй?Zara|жена|18-25|несемейна|California, USA
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 2:47 am

Аз съм твърдо на мнение, че и децата и родителите имат вина за това да се стига чак до тук. Родителите и децата са забравили, че за да се постигне нещо се изисква желание и усилие и от двете страми- прост пример:
Девойка забременява от някакво си там гадже нейно (келеш с една дума) върти, сучи решава казва на родителите си. Майка и започва да я обвинява тя не мисли, как може да е толкова глупава, кара се кара се и до там... Ами да- може и да не мисли девойчето, ама ти беше ли до нея като трябваше да се обсъждат тия теми или я остави да се учи от улицата, а колко акъл имат повечето пубери да се замислят като хората...
Айде моля ви се- добре че има хора, който си имат достатъчно акъл и не чакат на родителите им къде само да бучат знаят... виж за диалог-дума да не става. Ама има и толкова келеши къде ако не му набиеш обръчите навреме- върви после говори... Така че драги родители и деца- говорете! Освен родители и деца трябва да сме и приятели, а пък ако всичко е изгубено- мислете му Laughingdobra|жена|35-45|N/A|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Мар 26, 2008 3:29 pm

Вината е комплексна. Няма ценностна система, традициите умират, глобализацията засяга всички и всичко (в лошият смисъл на думата). Превърнахме се в общество, което оценява хората по материалните им придобивки и по любимите им фолк певици и певци. Всичко, което е в разрез с добрият тон и възпитанието е издигнато в култ. Да сте чули в някое училище да се държи на външният вид и благоприличието (изключение правят частните училища)? Да са върнали от училище ученик за лош външен вид? Да са отказали да сервират алкохол или да продадът цигари на малолетен? Да се спазва вечерният час? За какво говорим тогава? Ако един родител обяснява на децата си, че да ходят с боядисани коси и гримирани в училище не е редно, а там никой не им прави забележка, къде е грешката? Ако всеки ден говориш на детето си за вредата от алкохола и тютюнопушенето и то излезе и на всякъде може да си купи от тези вредни неща? Нали забранените неща са най-сладки? Как едно дете разбира, кое е редно и кое не? С налагането на забрани. Но тези забрани не трябва да се едностранни. Само в училище или само в семейството. Живеем в социално общество и "заслугата" за упадъка на децата ни е на цялото общество. Образованието и училището в частност се разрушават целенасочено, защото на нито един политик не му нужен умен електорат. Много по-лесно се управляват неграмотни и тъпи хора. Масата, тълпата лесно се води до избирателните урни. Всички, всички ние сме виновни за това. Родители, учители, управляващи, действащи и бивши политици. Но най-виновни сме родителите (аз съм родител), защото виждаме какво става с децата ни и си мълчим и търпим. Защото в борбата за хляба насъщен и по-модерният джиесем, който трубва да купим на децата си, съвсем забравяме за другите неща. За ценностите, които поколенията преди нас са ни завещали. За това, че една усмивка и топла ласка са по-скъпи и от най-моделрният телефон или моден парцал. Думи като "извинявай", "моля", "благодаря", "ако обичате" и т.н. отдавна не присъстват в речника на децата ни. Ако родителите ги използват у дома, децата дори и да ги знаят не ги горовят на улицата, защото там те не са на мода.
Много се отплеснах, но това е доста болна тема за мен. Според мен ВСИЧКИ НИЕ сме виновни за това в какво общество растът децата ни.
Иди на страница 1, 2  Следваща

 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia