Аз имам голям опит в борбата с пъпките и почти нищо не дава траен резултат. Случайно попаднах тук и ми дойде идея да опиша до момента какво съм правил и ползвал(момче съм, на 26ти март правя 20г). Много проби и опити, докато намеря най-сетне решението. Вярвам, че на много хора ще им се стори позната битка. Знам какво е да се гледаш в огледалото и да ти се насълзяват очите, защото всичко ти е наред, но пъпките те обезобразяват.. Да не говорим как се отразява на отношенията с момичета/момчета. Ще пиша и цените на каквото се сещам, мисля, че ще е по-практично. Ако не ви се занимава, може да прочетете само последният абзац, там съм написал и решението на проблема, което работи за мен.
Като бях на 14 ми се появи на челото силен обрив от много пъпки с бели връхчета, но на тази възраст не е учудващо. За две седмици всичко приключи с Dalacin T(преди няколко месеца струваше 14,50лв). После мислех, че съм се отървал и бях доволен, че младежкото акне е минало бързо при мен. Обаче на 18г ме връхлетяха изключително упорити и дълбоки пъпки, най-вече по бузите, а кожата започна да се омазнява много. Щом четете темата, знаете какъв удар по самочувствието е това..
Първо купих една серия за младежка кожа на Regal мисля, че беше "Teen Clean" Четири продукта (около 25лв общо).
Абсолютно никакъв ефект след един месец стриктно спазване на процедурата сутрин и вечер. След което се прехвърлих на Manhatton Cosmetics, отново серия за мазна и проблемна кожа (около 40лв цялата серия). Този път в комбинация с Dalacin T. Големите и дълбоки пъпки значително намаляха, но кожата имаше много лош вид. Дехидратирана, лъщяща.. Това е от Далацина, той може да се използва ограничен период от време и след това трябва да се спре.
Акнето продължаваше да упорства, макар и не чак с такава сила. Затова следващата стъпка беше козметик два пъти седмично в Yves-Rocher (цената се определя в зависимост от процедурите) и серията на L'Oreal (към 40лв четирите продукта). След месец и половина имаше подобрение, което се задържа за месец. После отново с пълна сила, като в първоначалният етап.
Обаче и аз съм упорит. Вече бях изчел купища информация и всякакви съвети.
Този път реших да опитам с "бабини" похвати.
Правил съм това с чесъна, за което по-горе се говори, но в малко по-друг вариант. Всяка вечер слагах да заври вода и сипвах суха лайка, след което с една кърпа на главата над съда, за да могат парите хубаво да загреят и проникнат в кожата. (подобно като почистването с пара в някои козметични салони) След което лицето почиствах със сместа от чесън на памучен тампон и намазвах с кашичката от чесън обилно. След 20тина мин, отмивам само с хладка вода. На сутринта, кожата трябваше да се намазва с мед и да престои колкото може повече.
И от всичкото това много досадно и неприятно нещо, в продължение на месец ефектът беше, че пъпките изчезваха и се появяваха пак след ден. Спрях да ги правя тези процедури, защото нямаше смисъл..
След преглед, дерматолог ми преписа да пия нещо, не си спомням името на хапчетата и медицинска козметика на Aven (не Avon), има ги само в аптеките. Както лекарят се изрази "тежката артилерия". Сега ще ги изредя, имам им цените на повечето:
Diacneal - за локално третиране, със много силни съставки, за тежки случаи на акне (буквално обелва кожата заедно с пъпкитеLaughing ) - 18,65лв
Cleanance - двуфазов лосион за много мазна и склонна към акне кожа - 16,90лв
Cleanance - себорегилираща оцветена емулсия (оцветяването е като ефект на фон дьо тен) - 26,30лв
Cicalfate - антибактериален реконструиращ крем (използва се често след пластични интервенции) - около 15лв беше.
Cleanance - измиващ гел - не помня какви пари
Cleanance - коректор с двойно действие за локални възпаления - 19,80лв
От всичко това, кожата се обели няколко пъти, беше червена, после бледа.. Акнето просто умря. Антибиотика, който беше предписан спрях да го пия след 5 дена, защото ми беше зле от него.
Естествено, след 2 месеца, пъпките отново започнаха бавно да се появяват. Този път, гел за измиване на La-Roche Posay за свръх чувствителна кожа 25лв, два крема на LED за себорегулация и локално третиране (не помня точно цените, но около 20лв мисля) и хидратиращ крем с матиращ ефект на Vichy 22лв. Пъпките се размножиха, но след седмица започнаха да се оправят. Като мина месец, мазилата вече свършваха и ми правеше впечатление, че крема на Vichy действа много добре. Затова реших да продължа изцяло с Vichy - Normaderm серията, четири продукта, около 26 - 20лв всеки. Акнето изчезна, всички белези и зачервявания се изчистиха много бързо и без никакви лющения и беления на кожата като при Aven. Кожата стана както е на рекламните плакати, никакви черни точки и несъвършенства. Като свършиха мазилата, отново взех само Normaderm крема и измиващия гел, без останалите неща, за да поддържам доброто състояние. След месец взех трети крем и след още месец реших, че нещата са приключили и продължих само с измиващ гел сутрин и вечер. Обаче, след седмица започнаха малки пъпчици и веднага пак купих крема.
Опитвал съм силицилов спирт 1% с хлорнитромицин - справя се с пъпките, обаче е много вредно за кожата.
Контрактубекс, за белезите, на мен ми се зачервяваше кожата от него и ме сърбеше непоносимо силно, чак до болка. Явно съм случай на непоносимост към съставките. И други неща съм опитвал, но изброих основните.
... ... ... ...
Сега поддържам кожата така - гела и крема Normaderm на Vichy. "Човек е това което яде." Не ям нищо с какао, нищо с консерванти и други химии (това включва всички десерти, храни и напитки на които в съдържанието фигурират сложни думи и се намират в хранителните магазини) и нищо мазно, майонеза в никакъв случай. Ям много плодове и моркови. От напитките само вода, фреш и чай, алкохол рядко и без бира. Пия витамин Е + А на капсули и екстракт от Жен-Шен. За бръснене използвах пяната на Vichy, но минах на гела на Жилет за чувствителна кожа. След бръснене Clinique Happy балсам (най-вече заради аромата, парфюма със същото име ми е любим) Също, тези момчета които тренират и пият някакви аминокиселини и/или протеини за мускулна маса и имат проблеми с пъпките, може да опитат да ги спрат или сменят. Аз пих на Musachi аминокиселините, но на третия ден ми се появи обрив по челото на малки пъпки с бели връхчета и спрях да ги пия. Много е важно да НЕ си лягате, ако сте с гел на косата, задължително се измива с вода, защото полепват през деня много мръсотии и микроби, които после от възглавницата отиват на лицето. Това е важен детайл, който аз пропусках докато бях с къса коса. Същото важи за пяната, лака и други стилизиращи продукти. Във връзка с косата има и друго - по кожата на главата също живеят бактерии, които могат да са причина за проблеми по лицето, затова освен редовното миене с шампоан и балсам, използвам Nizoral на две седмици (медицински шампоан само в аптеките, някъде 12лв). Старая се да не си лягам след 03:00, защото по биологичният часовник, тогава започва регенерацията на клетките на кожата. И накрая, има точков масаж, който е насочен именно към кожата, човек може и сам да си го прави, отнема около 5мин.
Засега всичко е наред и се чувствам перфектно, повече от четири месеца не съм имал никакви проблеми. Ако пак... се появят пъпки, не знам... Rolling Eyes
_________________ |