exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
19:09, Четвъртък
09 Април 2020г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Смущения в храненето: Анорексия и булимия

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Доверие
Не ми стана
Колко съм наивен

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
Анорексията представлява силен страх от напълняване и е характерна най-вече за тийнейджърките и младите жени. Момичето, което страда от анорексия, почти не се храни - яде колкото врабче заради ужаса от напълняването, брои калории и грамове, а след това започва изтощителни физически упражнения да не би нещо да й се залепи. Обаче колкото и да отслабват, девойките с анорексия не искат да повярват, че са слаби.
При булимията момичето поглъща големи количества храна, а после се освобождава от погълнатото чрез принудително повръщане или приемане на слабителни. И булимията засяга момичета и млади жени. А има жени, които страдат както от анорексия, така и булимия.
Най-често момичетат развиват смущения в храненето между 11 и 15 годишна възраст. Това е възрастта на големите промени - както в мисленето, така и чисто физически (полово съзряване). И точно тогава много момичета се чувстват объркани. В стремежа си да контролират бурните промени, които се извършват в самите тях, някои девойки налагат силен контрол над храненето си. В същото време през пубертета момичетата напълняват. Така страхът от излишно тегло може да се превърне в опасна мания. Много често смущенията в храненето вървят ръка за ръка с депресия и ниско самочувствие. В търсене на причините за смущенията в храненето учените предлагат различни версии. Едни твърдят, че тези заболявания се причиняват от химическа аномалия в мозъка. Други изтъкват, че склонността към анорексия и булимия се унаследява - т.е. в някои семейства се проявява по-често.

Последици от смущенията в хрането

Понякога смущенията в храненето могат да разбият живота на момичето и дори да завършат фатално!!! Когато девойката тежи с 15 -20% по-малко от нормалното за възрастта си, тя не разполага с достатъчно енергия да поддържа нормалното функциониране на своето тяло. Анорексията може да увреди бъбреците, черния дроб, сърцето и стомаха. Кръвното налягане слиза на опасно ниски стойности, забавя се дишането. Гладуването може да доведе до смущения в менструацията и дори до аменорея - отсъствие на менструация. Трудностите при концентрацията и отслабването на паметта също се срещат често. Анорексията може да причини анемия (липса на достатъчно червени кръвни телца), по-голяма чупливост на костите и ноктите и опадане на косата. В най-тежките случаи смущенията в храненето могат да доведат до остро недохранване и даже до смърт.
Жертвите на булимията изпитват постоянни стомашни болки. Повръщането уврежда трайно стомашния тракт и бъбреците. Зъбите се развалят под напора на киселините, които се отделят при честите повръщания. Отсъствието на менструация е характерно и за някои от засегнатите от булимия. Постоянното повръщане и "прочистване" на организма може да доведе до опасен дефицит от калий, а това от своя страна уврежда сърцето и може да причини дори смърт.
Хранителните смущения се свързани със сериозни емоционални проблеми. Вманиачаването на тема тегло пречи на девойките да се концентрират върху по-градивни неща. Затова момичета с анорексия или булимия се самоизолират и странят от другите, а чувството за вина се редува с депресивни състояния.

Лечение на смущенията в храненето

С помощта на специалисти лечението на хранителните смущения е напълно възможно. Лекари, психолози и диетолози могат да дадат ценни препоръки за терапия. С тяхна помощ страдащото от анорексия или булимия момиче се възвръща към навиците за нормално хранене и общуване. Ролята на семейството в този процес е незаменима. То е отговорно за възвръщане на самочувствието и оптимизма на девойката. Много е важно обаче лечението на този тип заболявания да стане колкото се може по-рано, защото така нездравословните навици могат да се изкоренят по-лесно, а тежките последствия да бъдат избегнати.
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia