exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
15:39, Сряда
19 Февруари 2020г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ ЗЛИ КУЧЕТА

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Доверие
Не ми стана
Колко съм наивен

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
В последно време градовете сякаш гъмжат от всякакви кучета – бездомни и домашни. Като че ли все по-често дори хората, които по принцип нямат отношение към проблема започнаха да изпадат в неприятни ситуации. Как да се избегне срещата със “злото куче”? Какво следва да се предприеме в случаите, когато минувачът е нападнат от животното и как физическите загуби да се сведат до минимум, ако “контактът” тъй или иначе се е състоял?

Нека първо изясним:

Кои кучета хапят?

Смята се, че особено опасни са (без да изброяваме породите) кучетата с гладка козина. Много от тези породи са плод на скорошни селекции. Те не притежават устойчива нервна система и не са преназначени за отглеждане в домашни условия. Не всички собственици могат да си позволят постоянно обучение на своя питомец в добро и скъпо училище, поради което дресировката обикновено се свежда до изграждане на охранителни навици у кучето, игнорирайки елементите на общото послушание. Потенциалната опасност от такива кучета може да се определи по следните признаци:

- кучето се движи на опъната каишка и постоянно се опитва да се приближи към чужди и непознати хора;
- когато кучето се разхожда свободно, то се опитва да се приближи към вас отстрани или отзад;
- доближавайки ви кучето не лае, но се държи агресивно (оголва зъби, ръмжи, козината му е настръхнала, а опашката отпусна);
- при това стопанинът се намира наблизо и мълчи, или се опитва да върне кучето като подава команди (в това число и “Не!”) с истеричен глас.

Как хапят кучетата?

Нека разгледаме само тези случаи, когато кучето е дресирано неправилно или ви е нападнало по команда на стопанина си. Няма смисъл да се спираме на варианта, при който можете да станете жертва на нападение на професионално обучено куче (най-често става дума за страфордширски бултериер, немска овчарка или родвайлер ), тъй като подобни инциденти се случват сравнително рядко. Пък и конкретно в тази ситуация съветите няма да помогнат и в най-добрия случай нападнатият ще трябва да прекара известно време в болница.

Най-често кучето ви доближава преценявайки качествата ви на съперник и набелязва слабите ви страни, каквито се явяват:
- ръцете от лактите надолу;
- краката под колената;
- висящи части от облеклото;

Обикновено кучето се опитва без да се приближава достатъчно до вас да ви хване за частта на тялото или дрехата, която е максимално отделена от корпуса.Последвалото ухапването може да бъде или моментално (захапване-отпускане- нов опит за захапване) или след като ви захапе кучето ще започне на тласъци да ви тегли към себе си.

Как да избегнем ухапването?

- не гледайте кучето в очите (но следете действията му, както и тези на стопанина);
- не пъдете кучето с ръце и не се опитвайте да го ритате;
не променяйте рязко посоката и темпа на движение;
- не се обръщайте с гръб или настрани към кучето;
- не си помисляйте да се наведете или да легнете;
- не бягайте;
- ако кучето бяга към вас, опитайте се да хвърлите някакъв предмет настрани;
- хвърлете с две ръце чантата си в приближаващото се куче (между другото обемните предмети могат да послужат като щит при самоотбраната);
- ако имате време да свалите връхната си дреха (сако, яке и пр.), хванете я така че голяма част да виси надолу (дръжте здраво и при захапването на кучето в никакъв случай не отпускайте). Много кучета предпочитат “безопасно” да поръфат памучното ви яке, отколкото да ухапят непознат съперник;
- не минавайте в близост до стопанина, ако кучето не е на каишка и с намордник. Не се срамувайте да помолите собственика да върже питомеца си. В случай, че откаже да го направи, минете по друг път.

Ако ухапването не може да се избегне:

Запомнете – не трябва да се страхувате! Болка ще изпитате едва след като всичко завърши. Първоначалните усещания са като от по-силно ръкостискане.

Какво да изложим?
- споменатите по-горе части от облеклото;
- гърба – ако кучето напада в отскок (при това следва да се сгънете в полукълбо и да прикриете главата );
- рамото;
- външната част на бедрата;

Какво да не излагаме?

- китките на ръцете и изобщо ръцете до лакътните стави;
- прасците;
- областта около половите органи;

Оттук следват два варианта на поведение:

1.Пасивно
- отмествайте се в посока на тласъците, без да се нахвърляте на кучето (може да загуби самообладание и да ви отхапе нещо, което впоследствие ще ви бъде необходимо);
- не лягайте и не клякайте;
- стремете се да не паднете;
- не викайте;

2.Активно
- не се опитвайте да ритате кучето;
- не се опитвайте да ударите кучето с ръка (пръчка, чадър, бутилка);
- отново, поддавайте се на тласъците на животното, запазвайки обаче достатъчно дистанция за да не може кучето да ви хване по-удобно;
- опитайте се да хванете кучето за нашийника и да го наведете към земята (може и с коляно). Леко усуквайте нашийника с цел задушаване.

Идеалният вариант: хванете кучето за нашийника в момента на захапването или подготовката за нападение, опитайте се да го задържите между колената (все едно че сте яхнали кон), пуснете другата ръка под гърдите на кучето и хващайки лапата му (ако ръката ви минава отляво, хващате дясната лапа, ако ръката ви се спука от дясната страна – лявата лапа), рязко и силно(!!!) дърпайте към себе си – скимтенето ви е гарантирано. Ако сте дръпнали достатъчно силно, кучето най-вероятно е останало доста травмирано и надали ще има желание да продължава боя.

Постарайте се да не изливате гнева си върху кучето. Най-добре избухнете върху стопанина му.

Предвид всичко казано до тук.....

Ако кучето заплашва детето ви или вашия спътник:

- не крийте детето си зад гърба и не се въртете заедно с него. Докато се опитвате да го защитите от ухапване, кучето тъй или иначе ще се опитва да го докопа, тъй като за него – това е най-незащитената част на съперника;
- вземете го на ръце , повдигнете го по-високо (само не го дръжте с изпънати ръце). Тук вече всички средства на самоотбрана са подходящи, можете да се защитавате с крака;
- в случай че загубите равновесие и паднете, прикрийте детето с тялото си подайте ръката си;
- ако кучето е хванало и държи възрастен спътник, опитайте се да го хванете за нашийника и действайте според по-горните инструкции. За да се освободите от захвата, втори човек може да хване кучето за задните кръка и да го обърне по гръб (помислете какво е най-добре в конкретната ситуация);
- не се опитвайте да биете кучето (може да го ядосате още повече), опитайте се само да го “фиксирате”.

Ако кучето не напада, но и не ви дава да помръднете от мястото си:

- останете на място и не променяйте положението си (идеалното положение е седнал с ръце притиснати на коленете);
- не гледайте кучето в очите и не му крещете;
не се опитвайте да дадете на кучето късче хляб или месо, освен ако само не поиска;
- ако появата на стопанина се проточва, можете да си поговорите с кучето, като от време на време не много високо му казвате “браво!” и “добро куче!”
- не си и помисляйте да избягате;
- може да опитате се да си поиграете с кучето. Все ще намерите някакъв достоен за хвърляне предмет (шапка, топче, портмоне и пр.). Преди това обаче трябва да се убедите, че кучето се е успокоило и наистина проявява интерес към този предмет.
- не се опитвайте да милвате кучето, дори и да е сложило главата на коленете ви.

Ако сте нападнати от бездомни кучета:

Припомнете си детството – вдигнете камък или по-тежка пръчка от земята. (Можете да размахате чадър или шлифер). Камъкът можете да хвърлите още преди нападението. Желателно е обаче, около вас да има достатъчно количество камъни за да минете в случай на нужда на “автоматичен режим на стрелба”. Ако няма камъни, то пръстта, дреболиите от джобовете ви, мобилният телефон , бутилката бира и пр. също ще ви свършат работа.
- в този случай спокойно можете да разгонвате особено активните с крака.

За финал - няколко думи и за собствениците на котки: ако бъдете нападнати от куче, което на всяка цена се опитва да улови намиращата се в ръцете ви или в кошница котка – хвърлете кошницата или котката настрани и се надявайте вашия питомец да избяга.


Взето от http://daobg.com
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia