exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
21:44, Петък
21 Юни 2024г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Как да се справяш с гнева

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
SЕО копирайтинг
Дигитален маркетинг и SEO оптимизация
Imam seriozen problem

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
Понякога е по-добре да овладееш гнева си, за да не се конфронтираш излишно с хората. Друг път обаче е по-добре да го излееш. Как да разбереш какъв е случаят? Вратовръзка казва: научи се да използваш яростта си в своя полза…

Казано с две думи, когато става въпрос за работа, често е по-добре да покажеш, че си ядосан. Нещо като „стратегически гняв”. Не говорим за изстъпления все пак. В „полезния гняв” няма нищо лично, всичко е работа. Ако го използваш правилно, гневът може да стане твоето ефективно оръжие. Как точно?

Първо. Не всяка ярост трябва да се показва

За малко ще оставим настрана „полезния” гняв и ще поговорим за друго – за гневът, който е по-добре да оставиш само за себе си, защото иначе може да си навлечеш неприятности.

А именно – ако си в подчинена позиция, по-добре мълчи. Ако шефът ти се разкрещи така, че целият квартал да разбере за какво става дума, остави го да се накрещи и си трай. Може да ти изглежда недостойно, но да си безработен също не е много достойно. Ако той е бил прав да се ядосва, изслушай тирадата с наведена глава и толкоз. Ако не е бил прав, изчакай да му мине и тогава СПОКОЙНО се опитай да обясниш, че не е трябвало да се ядосва. Ако той все пак е такъв задник, че да не разбира кога е сгрешил и думата „извинявай” за него да е в речника на чуждите и особено непознати думи, помисли за друга работа. И все пак, първо намери нещо друго и чак тогава си достави удоволствието да съобщиш на шефа, че напускаш.

С други думи, гневът, тази така силна човешка емоция, си има свои правила за успешна употреба. Как да използваш „полезния гняв”?

Второ. Правилата

1. Гневът не е задължително нещо лошо. Той те поддържа нащрек, увеличава мотивацията ти.

2. Трябва да МИСЛИШ. Не бива да позволяваш на яростта да попречи на сивото ти вещество да функционира по предназначение.

3. Ядосан си. Много. Най-добре първо брой до 10. Това може да е най-старата тактика а света, но е и една от най-ефективните. Само помни – щом е казано до 10, това значи до 10. А не да стигнеш до 4-5 и да се разкрещиш.4. Трябва да имаш план. Още по-добре е да са два – А и Б (Б е в случай, че А се провали). Моментът, в който си толкова ядосан, че ти се ще да убиеш някого, е доста несъвместим с правенето на какъвто и да било план. НО именно тогава най-много се нуждаеш от стратегия. Затова стисни зъби и помисли какво и как да направиш.

5. Изчакай малко – гневът трябва да „узрее”. Това е като сложно ястие, което се готви цял ден – трябва му време, за да стане наистина добро. Иначе казано, полезният гняв трябва да се отгледа и култивира.

6. Сподели. След всичко казано дотук, време е да разкажеш на някого какво се е случило и защо си бесен. Тъй като говорим за работа, добре е да е колега/колежка, но някой, на когото имаш доверие и за когото знаеш, че няма да се разприказва. Има две възможности – или ще се съгласят с теб, или няма. Ако ти кажат, че не си прав, може би е време да се успокоиш. А ако ти кажат, че имаш всички основания да си ядосан, тогава вече имаш подкрепа, което е много важно.

7. Изпипай плана. Да, още малко стратегия. Гневът е гориво, а за да се движиш, ти трябва именно гориво. Но то не ти помага, ако няма какво да задвижва – две туби бензин не са кой знае какво, ако нямаш кола! Затова ти е необходима стратегия, и то добра.

8. Пробвай да чуеш съвета на някого, който по принцип предпочита да си мълчи и да преглъща гнева си. Току-виж се оказал прав.

9. Напред! Щом си преминал през мисленето, планирането, броенето и т.н., време е да действаш. Ако си сигурен, че си прав да се ядосваш, покажи най-сетне, че си бесен!

Трето. Ако покажеш гнева си преждевременно…

Ако нещо те ядоса изключително много, възможно е да не направиш нищо от казаното дотук – да не почакаш, да не поискаш съвет, да не помислиш. Понякога това може и да свърши работа. Но не е сигурно, така че по-добре не рискувай. Особено ако става дума за гняв спрямо някого, който е по-висшестоящ от теб. Виж, ако си шеф, ти е по-широко около врата и не е фатално да излееш необмислената си ярост. И все пак, за да не те впишат в графата „шеф-задник”, може би е по-добре да следваш съветите.

Вратовръзка
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia