exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
22:57, Сряда
22 Януари 2020г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Моногамията при човека и животните

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Доверие
Не ми стана
Колко съм наивен

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
Думата моногамия идва от гръцки: monos – „един”, „сам” и gamos – „брак”, „съюз” и значи да имаш само един партньор. Когато тръгнахме да се ровим по въпроса за човешката моногамия обаче попаднахме на много интересни неща както за верността при хората, така и за тази при животните.

Съвременната моногамия

Последните изследвания и открития в областта карат биолозите да говорят за три вида моногамия: социална, сексуална и генетична. При социалната мъжът и жената живеят заедно, правят секс един с друг и си сътрудничат в придобиването на жизненоважни ресурси като храна, дрехи и пари. При сексуалната мъжът и жената нямат други сексуални партньори извън връзката. При генетичната мъжът и жената само имат деца заедно.

Човекът и моногамията

Антропологът Джордж Мърдок изследва 849 човешки общности в Микронезия и 83% от тях практикуват полигамия от вида, за който става дума – мъжът има повече от една жена. Само при 16% от обществата се приема моногамията. Дори във формално моногамните групи има значителни случаи на скрити толерирани изневери. От друга страна обаче при 80% от семействата в полигамните общества ученият наблюдава моногамия – въпреки че на мъжете им е разрешено да имат повече жени, те имат една. Най-честата причина за това е невъзможността да издържат повече жени.

Според учените има две основни причини за немоногамното поведение при човека. Едната според етолозите е социалната и биологичната нужда на хората да имат колкото е възможно повече сексуални партньори заради неосъзнатото желание и на двата пола да подобрят потомството си. Затова мъжете се стремят да „разпръскват” гените си, а жените – да осигурят генетично разнообразие и издръжливост на поколението си.
Втората е по-малко научна – според учените повечето хора намират, че разнообразието на сексуалните партньори е нещо приятно, независимо от интересите на поколението.

Размерът има значение

Изследванията на приматите, включително на човека, показват, че има зависимост между размера на мъжките тестиси и типа чифтосване.

Шимпанзетата, които водят доста разюздан полов живот, имат по-големи тестиси от останалите примати. Това е така, защото те не са силни физически и единственият начин да се състезават с останалите мъжки е чрез спермата си и чрез това колко женски ще оплодят. Горилите са полигамни, мъжкият има много женски и благодарение на силата си не му се налага да се бори за тях чрез осеменяване. Затова те имат сравнително малки тестиси. Мъжете, които като цяло са социално моногамни и понякога сексуално полигамни, имат средни по размер тестиси. Което означава, че при нас състезанието не е само чрез спермата.

Еволюция на човешката моногамия

Били ли са прадедите ни от пещерите моногамни? Този въпрос е много интересен, но за съжаление няма начин да му се даде категоричен отговор. За разлика от други сфери на живота, за които археолозите намират материални доказателства като оръдия на труда например, за сексуалната свобода няма как да се намерят такива.

Културната еволюция също е много важна. Ясно е, че културата има огромно влияние върху моногамията – тя определя на много места моногамният съюз между двама души като единствената законна форма на „чифтосване”. Това има и огромна връзка с религията.

От философска гледна точка моногамията е въпрос на избор, който всеки прави за себе си.

Животните
Според етолозите (учени, занимаващи се с поведението на животните) само 1-2% от всички животински видове са моногамни. Ако погледнем най-близките си роднини – човекоподобните маймуни, – ще видим, че от тях нито един вид не е строго моногамен.

Биолозите отдавна са наясно с факта, че моногамията е много рядко срещана сред бозайниците, към които се числи и човекът. От около 4000 вида бозайници само няколко могат да бъдат наречени моногамни – бобърът и още няколко гризачи, видрата, прилепът, някои лисици, няколко копитни бозайници и няколко примата, най-вече гибонът, както и тамаринът и мармозетката, които живеят в Южна Америка. За разлика от тях птиците винаги са били смятани за пример за вярност – според прочутия орнитолог Дейвид Лак 92% от 9770-те вида птици са моногамни.

Да, ама не. Орнитологът е работил през 60-те, а оттогава учените не са стояли на едно място. Малко по малко изследванията започват да развенчават дори мита за моногамията на птиците и няколкото бозайници! Оказва се, че много често двойките при тях са социално моногамни, но сексуално полигамни. Иначе казано, че сексуалната моногамия при животните всъщност е много рядка.

Интересното тук е следното. Мъжката полигамия при животните има своето обяснение – мъжкият индивид лесно се стимулира сексуално, защото произвежда големи количества сперма, които трябва да бъдат употребени за оплождането на колкото е възможно повече яйца. Затова той не подбира много-много и не е особено верен. Новината обаче е, че и при женските индивиди (все още говорим за птици и животни) се наблюдава сексуална полигамия.

Според някои наблюдения при птиците често се случва следното. Мъжкият се събира с женската, помага й в построяването на гнездото, в защитата му, в грижата за малките и във всичко, което осигурява благоденствието на потомството. През това време обаче мъжкият може и да „изневерява” с други женски птици (които може и да си имат партньори), без обаче да им помага в каквото и да било.


start.bg
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia